DēMOCCIS Boutique Hotel Tawarkan Penginapan Keluarga yang Pas untuk Health Tourism kepada Masyarakat Medan

Berita Terkait

mimbarumum.co.id – Setelah bincang sejenak dengan pengurus Koperasi Pegawai-pegawai Melayu Malaysia Berhad (MOCCIS) Dato’ Ahmad Sobri Bin Wan Teh, diketahui kalau DēMOCCIS Boutique Hotel merupakan hotel butik pertama yang menyasar pasar Health Tourism dan Keluarga.

Hotel yang dibangunkan oleh MOCCIS Berhad bertepatan ulangtahun ke-89 sejak MOCCIS didirikan pada 4 Juli 1934 yang diuruskan dibawah kendalian anak syarikatnya MOCCIS Inn Sdn. Bhd. Selesai direnovasi sekira setahun lalu.

Hotel ini berada di lokasi strategis di tengah-tengah Kota Kuala Lumpur, dan dikelilingi puluhan rumah sakit. Ada 39 kamar dari berbagai tipe di DēMOCCIS Boutique Hotel, lengkap ruang meeting, ruang makan pribadi dan skylounge berkonsepkan “Eco Friendly”.

Selain dekat dengan rumahnsakit, menurut Dato’ Ahmad Sobri, juga hanya 10 minit ke lokasi-lokasi wisata utama Kuala Lumpur iaitu PWTC, Jalan Tunku Abdul Rahman, Jalan Chow Kit, Kuala Lumpur City Center (KLCC), Pavilion dan KL Tower.

“DēMOCCIS Boutique Hotel Kuala Lumpur menjadi satu dayatarik health tourism dengan lebih 30 fasilitas kesehatan dan rumah sakit disekitarnya. Bahkan, menawarkan kamar untuk orang berkebutuhan khusus buat pasien yang perlu perlengkapan khusus dengan fasiliti lengkap seperti tempat perawatan,” ungkapnya.

Dia kemudian menambahkan ada enam tipe kamar di DēMOCCIS yaitu Superior, Deluxe, Family Suite, Junior Suite, Executive Suite dan bilik eksklusif Special Needs Suites bagi kalangan disabilitas yang dilengkapi sesuai standar untuk kalangan disabilitas atau berkebutuhan khusus.

Selain itu, menurut Dato’ Ahmad Sobri, ada berbagai kemudahan seperti pendingin udara, kunci pintu dengan kad sentuh, smoke detectors, akses internet Wi-Fi percuma serta televisi yang lengkap dengan saluran siaran tempatan dan Netflix serta ruang dobi khusus bagi kegunaan tamu hotel secara gratis sepanjang penginapan.

“Hotel butik pertama MOCCIS Berhad juga berkonsepkan eco-garden sepenuhnya ini menampilkan imej, gaya dan reka bentuk ruang dalama dan luar yang menarik untuk memenuhi keperluan wisatawan,” ungkapnya, sambil dikuatkan Grand Manager DēMOCCIS Mohd Nor Bin Abu Bakar.

Menariknya hotel yang di set dengan fasilitas bintang empat itu di jual dengan harga yang berpatutan dan rekatif lebih ringan dibandingkan hotel dengan fasilitas serupa di Malaysia.

Dato’ Ahmad Sobri juga mengatakan kalau untuk merenovasi total hotel DēMOCCIS, pihaknya menghabiskan dana besar mencapai RM 5 juta, begitu pun kini manajemennya tetap bisa menawarkan harga kamar dari RM180 hingga RM350 semalam.

“Sebagai satu koperasi yang telah beroperasi selama 88 tahun kami beranggapan sudah tiba masa untuk membuat perubahan, pengucuran dana besar dalam pembangunan hotel koperasi, akan menjadi satu titik tolak dan inspirasi kepada badan-badan koperasi lain di Malaysia untuk turut mengikut jejak langkah MOCCIS,” harapnya

“Kami juga merancang membuka beberapa lagi hotel koperasi ini di beberapa lokasi strategik seluruh negara sekiranya menerima sambutan baik daripada orang ramai,” katanya lagi.

Sejauh ini MOCCIS Berhad juga punya Dē Moccis Lake Resort di Teluk Intan Perak, merupakan perubahan dsei Ladang MOCCIS Homestay yang terletak di Changkat Jong Teluk Intan, daerah Hilir Perak. Resort ini dilengkapi dengan kemudahan penginapan berkonsepkan Villa dan pelbagai aktivitas rekreasi.

Lokasinya terletak di dalam kebun kelapa sawit yang biasa dijadikan pilihan keluarga serakhir pekan. Resort berupa 10 unit Vila terapung mewah dengan 3 kamar tidur di setiap unit yabg berpemandangan danau yang luas.

“Di sana tamunya dimanjakam dengan dua kolam renang untuk anak-anak dan dewasa, Zoo mini, berkayak, memancing, memacu ATV, bersepeda dan juga perkhemahan alam asri,” pungkas Dato’ Ahmad Sobri.

Reporter : Rizanul Arifin

- Advertisement -

Tinggalkan Balasan

- Advertisement -

Berita Pilihan

PTPN IV Regional II Bantah Buang Limbah PKS Bah Jambi Sembarangan

mimbarumum.co.id - PTPN IV Regional II PKS Bah Jambi membantah membuang limbah secara sembarangan. Pihak PTPN mengklaim sistem pembuangan...